Suvremena jezična situacija u slavenskim zemljama - Grčević, Martina (Array, 2011)
U članku se opisuje razvoj jezične situacije u pojedinim slavenskim zemljama od kraja 80-ih godina. Asimetričnost jezične politike starih federacija prouzročila je pod utjecajem novih socijalno-političkih zbivanja i novih globalizacijskih procesa protutendencije u jezičnoj politici. Izlazeći iz socijalnog i političko-povijesnog konteksta pojedinih slavenskih zemalja, u članku se opisuje suvremeno stanje nove jezične situacije te se uspoređuju najbitnija zbivanja i promjene u njihovoj jezičnoj politici.