O fonologiji planskih jezika s posebnim osvrtom na esperanto - Piškorec, Velimir (Array, 2010)
U radu se uvodno prikazuju društvenopovijesni, jezikoslovni i jezokoslovnopovijesni aspekti jezičnoga izumiteljstva s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Od jezičnih izuma toga razdoblja najveći je uspjeh polučio Zamenhofov esperanto (1887.) Kako je esperanto uz rijetke iznimke velikoj većini govornika strani jezik, pozitivni i negativni fonološki transfer iz njihovih materinskih jezika uobičajena je pojava. Ta pojava analizira se supostavno s obzirom na hrvatski, njemački i engleski, pri čemu se u obzir uzimaju kako standardni fonološki opisi esperanta i spomenutih jezika tako i naputci za izgovor esperantskih glasova namijenjenima govornicima tih jezika.