Hrvatske kajkavske oporuke 18. st. kao književni tekstovi - Kuzmić, Boris (Array, 2011)
Autori analiziraju dvije kajkavske oporuke iz 18. st. - Katarine Cvetušić (nepoznata godina nastanka oporuke) i Jalžice Lenard iz 1737. - na fonološkoj, morfološkoj, sintaktičkoj, leksičkoj i stilističkoj razini. Naglasak je na stilističkoj analizi kojom se dokazuje da one nisu obični, klišeizirani pravni tekstovi nego i estetski vrijedni, književni tekstovi, jednako zanimljivi pravnim i književnim povjesničarima.