Makedonski jezik iz sociolingvističke perspektive - Prošev-Oliver, Borjana (Array, 2011)
Pojava makedonskog standardnog jezika ima svoje duboke korijene u prošlosti. Na standardizaciju makedonskog jezika utjecali su mnogi čimbenici: tradicija, vrijeme, sociolingvistčki čimbenici, stvaranje nacionalne svijesti te sama svijest o jeziku. Čin standardizacije makedonskog jezika oslanja se na postojanu tradiciju i verifikaciju već potvrđenog na filološkom materijalu i jasnim tendencijama u vezi s njegovom narodnom osnovom. Pri kodifikaciji se vodilo računa da u njegov temelj budu ugrađene one jezične pojave koje će imati ujedinjavajući karakter, ali i koje će odgovarati karakteristikama sustava makedonskog jezika u okvirima južnoslavenske porodice. Izbor je pao na zapadnomakedonske govore kao dijalektalnu osnovicu makedonskog standardnog jezika. Nacionalno konstituiranje makedonskog naroda značajno se vezivalo uz zaseban jezik, i to ne uz jezik u terminologiji genetske lingvistike, neki jezični varijetet, vernakular ili dijalekt, narječje ili jezik kao puko sredstvo komunikacije, nego uz sasvim razvijeni jezik, standardni jezik koji je normiran i polifunkcionalan, koji će neku makedonsku etničku, ali i nacionalnu zajednicu dostojno reprezentirati i s kojim ona može sudjelovati u međucivilizacijskoj komunikaciji i vlastitoj nadogradnji. Makedonski jezik je bio i jest jedan od najvažnijih identifikatora makedonskog kulturnog identiteta. Budući je makedonski jezik neraskidivo vezan za pismenost i književnost koja je na njemu nastajala i oduvijek imala specifičan karakter i značenje, tekst prikazuje periodizacije književnojezičnog korpusa nekolicine autora, čija je zadaća bila usustaviti vrlo netipičnu književnopovijesnu građu nastalu na različitim jezicima (nemajući vlastitu državu i priznat jezik, autori su posezali za tuđim jezicima) i izraditi općeprihvaćenu periodizaciju koja bi odgovarala dosezima u zapadnoeuropskim književnostima. U tekstu se prikazuje tijek standardizacije suvremenog makedonsko jezika koji slijedi jednu neprekidnu razvojnu liniju od predstandardnog razdoblja u 9. st., do njegove konačne kodifikacije u 20. st. te trenutna stanja i perspektive makedonskog standardnog jezika. Sve to govori u prilog činjenici je makedonski jezik najstariji, ali i najmlađi kodificirani standardni slavenski jezik.