Proprioceptivni pragmemi i pragmafrazemi u poljskom i hrvatskom jeziku - Pintarić, Neda (Array, 2010)
Osjeti koji se nalaze na granici našega osjetilnog svijeta i svijeta unutar naših organa, iskazani jezikom stvaraju proprioceptivne pragmeme i pragmafrazeme. Taj naziv ukazuje na vlastitost osjeta koji nemaju posebnog osjetilnog organa, nego ih spoznajemo difuzno, na koži i u svojoj unutrašnjosti. U jeziku izdvajamo unutarnje organe kao što su: srce, želudac, jetra, mozak, utroba, crijeva. Oni postaju sastavnice pragmafrazema. Proprioceptivne smo pragmeme podijelili na eksteroceptivne, kinemoceptivne i interoceptivne (prema podjeli u psihologiji) te smo u svakoj skupini izdvojili osjete na koži, osjete realizirane mišićima kojima se pokazuje grčenje tijela te osjećaje radosti, žalosti i ljutnje koji se iskazuju pragmemima unutarnjih organa (želudac, utroba, mozak, jetra, živci ; kiszki, bebechy, nerwy, wątroba, mózg, wnętrzności).