Poetik des fin de siècle und die Reiseprosa von A. G. Matoš - Oraić Tolić, Dubravka (Array, 2010)
U članku se izlaže Matoševa ideja o krajoliku kao konstruktu osobnoga i nacionalnog identiteta na primjerima iz putopisno-feljtonističkih proza. Prate se tekstualne realizacije te ideje u različitim kombinacijama stilskoga pluralizma epohe fin de sièclea: impresionističko-simbolističkome stilu (Kod kuće), elementima ekspresionizma (Dojmovi, Ogledi) te florealnom secesijskom stilu (putopisne proze iz Firenze, rimski feljtoni).