Dominikanci i njihova ikonografija nakon Tridentskoga koncila - Cvetnić, Sanja (2011)
Poslijetridentske napore Reda propovjednikā (lat. Ordo Prædicatorum) moguće je rekonstruirati ne samo prema pisanim izvorima, nego i sačuvanim likovnim djelima u dominikanskim crkvama, samostanima i zbirkama u Hrvatskoj. Kao i drugi »stari« sveci, i srednjovjekovni sveti dominikanci – sv. Dominik de Guzmán, osnivač reda, sv. Petar Mučenik, sv. Toma Akvinski, sv. Katarina Sijenska, ili nešto mlađi sv. Vinko Ferrier – u poslijetridentsko vrijeme prošli su likovnu pretvorbu. Umjesto autoritativnih figura stroga pogleda upravljena vjernicima oni poučavaju vjernike s oltarnih pala i promiču poslijetridentske teološke naglaske koji su važni u obrani katoličkoga identiteta od protestantskih napada, poput nauka o transsupstancijaciji ili čašćenja Bogorodice i svetaca. U toj im se ulozi pridružuju i novi sveci i blaženici: sv. biskup Antonin Pierozzi, sv. papa Pio V., sv. Rajmund iz Pennaforte, sv. Hijacint (Jacint) iz Krakova, bl. Margareta Savojska, sv. Agneza iz Montepulciana… Udruženi, svi oni likovno tumače nove oblike pobožnosti i nove uzore svetosti, vjernike podučavaju pobožnosti Imenu Isusovom, molitvi krunice, autoritetu pape, ulozi sakramenata i svećeničke uloge u njima.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV