Pozdravljanje i oslovljavanje u svakodnevnom razgovoru - Glovacki-Bernardi, Zrinjka (Array, 2010)
Polazeći od određenja razgovora kao jezičnog i sociokulturnog fenomena temeljenog na kooperativnom načelu prava na govorenje analiziraju se dva korpusa. Prvi obuhvaća razgovore s kraja 19. i početka 20. stoljeća u jezičnom priručniku i književnim djelima, a drugi zabilježene autentične suvremene razgovore. Analizirani razgovori pretežito su realizirani u dva koraka, najčešće kao pozdrav - odzdrav. Rezultati analize pokazuju da u osnovnoj strukturi razgovornih obrazaca s konca 19. i početka 20. stoljeća te suvremenih razgovora nema razlika. Bitne su razlike ustanovljene u pozdravima i oslovljavanju odražavajući radikalan sociokulturni pomak s hijererhiziranih odnosa u 19. i početkom 20. stoljeća na naglašeno simetričnu suvremenu komunikaciju.