O nekim elementima organizacije prostora i naseljavanju u Varaždinskom generalatu u XVII stoljeću - Petrić, Hrvoje (2011)
U radu se prate promjene u organizaciji prostora te proces naseljavanja Varaždinskog generalata, koji je bio pogranična regija na imperijalnoj habsburško-osmanskoj granici. Dio prvih (ili obnovljenih) naselja na teritoriju koji će se kasnije oblikovati kao Varaždinski generalat ponekad je bio izrazito mali i prostorno disperziran. Zbog vojnih potreba još je krajem 16. stoljeća počeo proces napuštanja tih malih sela i koncentracije stanovništva uz pojedine utvrde. Usprkos relativno brojnim malim i disperziranim selima Varaždinskog generalata moguće je pretpostaviti kako je tijekom procesa stvaranja prvih obnovljenih ili novih naselja u Varaždinskom generalatu već u početnoj fazi došlo i do formiranja naselja sa okupljenom strukturom. Do Velikog bečkog rata uglavnom je dovršen proces pomicanja naseljenog područja na istok, a samim time i granice sa Osmanskim Carstvom. U tome procesu je snažan utjecaj imao doseljavanje katoličkog stanovništva koje je bilo naseljavano ili u postojeća srpskopravoslavna vlaška naselja ili istočno od njih.
Projekt MZOS
HRV