Kontradikcije europskih integracija - Veljak, Lino (Array, 2011)
Autor razmatra glavne kontradickije koje se odnose na procese Europskih integracija u području jugoistočne europe. Te su kontradikcije determinirane na svjetskom planu i ovise o prirodi aktualne globalizacije, a očituju se u: antitezi regulacije i deregulacije (s posljedičnom liberalizacijom tržišta i fleksibilizacijom tržišta rada), antitezi države blagostanja i privatizacije javnih službi, antitezi između pluralizma, tolerancije i zaštite individualnih i kolektivnih ljudskih prava nasuprot netolerancije, rasizma i ksenofobije, te antitezi standardizacije i unifikacije. Te kontradikcije ne mogu služiti kao osnova za bilo kakvo odbacivanje Europskih integracija, ali ukazuju na neprihvatljivost vjerovanja da Europske integracije mogu riješiti sve aktualne probleme u zemljama regije.