'Bratstvo i jedinstvo' u političkom govoru jugoslavenskih komunista 1919–1945. godine - Roksandić, Drago (2011)
Politička parola "bratstvo i jedinstvo" jedna je od najmlađih u povijesti komunističkog pokreta u Jugoslaviji između 1919. i 1941. godine. U prvom razdoblju nakon stvaranja Partije ona je bila integralistička pa je ovakva parola bila irelevantna. Nakon prelaska na politiku dezintegracije Jugoslavije, ponovo je "bratstvo i jedinstvo" bilo kao mogućnost isključeno. Tek s "titoizacijom" KPJ, od kasnih 1930-ih godina te s narodnofrontovskom orijentacijom, ono je postalo politički oportuno i djelatno, tim više što u istim godinama KPJ formulira politiku federalizacije Jugoslavije. Nakon 1941. godine ta je parola imala i antifašistički smisao, ali i konstitucionalni, naročito nakon 1943. godine, kada je Jugoslavija definirana kao zajednica naroda i država. U tom je smislu politički bila vrlo učinkovita. Nakon 1945. godine, "bratstvo i jedinstvo", koje, dakako, nikada nije bilo pravno definirano, postalo je oruđem partijske represije.
Projekt MZOS
HRV