Jedan primjer hrvatsko-ugarskih veza u XII stoljeću - PROPRIO SVMPTV HANC TVRRIM SANCTAE MARIAE VNGARIAE DALMATIAE CHROATIAE CONSTRVI ET ERIGI IVSSIT REX COLOMANUS - Jurković, Miljenko (Array, 1995)
U radu se raspravlja o zvoniku i kapitularnoj dvorani u sklopu ženskog benediktinskog samostana u Zadru, kojeg je dao podići ugarsko-hrvatski kralj Koloman na samom početku 12. st. Upozorava se na pojavu zrele romanike u Zadru, i na putove pristizanja novih ideja preko Mađarske.