Suvremena znanost i religija: kulturnoantropološki pogled - Šantek, Goran Pavel (Array, 2011)
Antropologija je diciplina koja ima vrela u dva pravca europske misli: prosvjetiteljstvu i romantizmu, racionalizmu i hermeneutici. Oprečnost stavova o tome što je antropologija i njezina društvena ili znanstvena zadaća vidljiva je i u njezinim problematiziranjima religije i odnosa spram nje. To je u radu pokazano na primjerima kako s početka antropologije tako i kroz radove dva suvremena antropologa.