Terminologija u pobožnostima Velikoga petka u Hvaru - Kovačić, Vinko (2011)
U gradu Hvaru na istoimenom otoku održavaju se tijekom Velikog tjedna uobičajeni crkveni obredi, ali i neke posebne pobožnosti. Posebno su zanimljive dvije procesije na Veliki petak u kojima sudjeluju i bratovštine. U ovom se radu popisuju i opisuju termini koji se koriste u tim pobožnostima, a pripadaju lokalnom govoru grada Hvara. To su termini koji označavaju radnje, sudionike i predmete koji se se tiču spomenutih pobožnosti. Uočava se da je dio riječi slavenskog, a dio romanskog podrijetla. Većina se termina u istim ili sličnim oblicima može naći i u drugim bližim ili daljim govorima.
Projekt MZOS
HRV