Jiří Haller mezi purismem a strukturalismem - Vuković, Petar, lingvist (Array, 2010)
Haller byl posledním významným českým puristou, ale jeho vztah k brusičské tradici se nezakládal na absolutním přijetí. Metodologie, na níž se zakládaly jeho práce, zažila značnou evoluci v porovnání s tou, kterou se řídily např. matiční Brusy. Haller totiž získal důkladné jazykovědné vzdělání v mladogramatické tradici, v rámci kterého se u něho vyvynula větší citlivost pro otázky jazykovědné diachronie, byl ale také připraven přijmout některé metodologické inovace, které prosazovala Pražská škola, a tak se v jeho pracích mohou najít viditelné prvky strukturalismu a funkcionalismu. Navzdory metodologickým inovacím však neprojevil velké pochopení pro nově se objevující komunikační potřeby, ale zato mnohem lépe než Pražané rozuměl tomu, že jazyk má důležitou symbolickou funkci.