Svečani govori Ante Kostantina Matasa u Sinju - klasična nadahnuća za hrvatsko domoljublje - Pandžić, Vlado, kroatist (Array, 2011)
U ovome radu poglavito se raščlanjuju, prosuđuju i procjenjuju svečani (prigodni) govori Ante Kostantina Matasa, profesora hrvatskoga jezika i povijesti te „mjestoravnatelja“ i ravnatelja Franjevačke klasične gimnazije u Sinju (1859–1878). Vrlo su značajni, klasični i uzorni poticaji usvješćivanju hrvatskoga domoljublja u Dalmatinskoj zagori, ali i cijeloj Dalmaciji. Znameniti prosvjetitelj, propovjednik i govornik izravno je svečanim (prigodnim) govorima nadahnjivao svoje učenike, kolege profesore, franjevačku subraću i ostale nazočnike. Dalmatinski franjevci, Matasovi učenici i sljedbenici, desetljećima su u skladu s njegovim pobudama promicali hrvatsko domoljublje. Istraživanja povijesnih izvora pokazuju da je imao sljedbenika i drugdje među Hrvatima, osobito gdje su bili dostupni prijepisi njegovih propovijedi i govora te tiskane propovijedi i govori. Imali su odjeka i među Albancima.