Problematizacija nacionalne ideologije u romanu "Horo" Antona Strašimirova - Bijelić, Marijana (Array, 2011)
U radu se analiziraju diskurzivne strategije ostvarivanja i problematizacije nacionalnog identiteta u romanu "Horo". Roman predstavlja groteskni prikaz povijesnih zbivanja povezanih sa Septembarskim ustankom. Djelo se ostvaruje kao slika kaosa uslijed dezintegracije nacije koja bi trebala osiguravati određene religijske, odnosno mitske funkcije: suočavanje ljudska zajednice s vlastitom arbitrarnošću, s diskontinuitetom, ireverzibilnošću vremena i prolaznošću.