Hladna i okrutna: "Kneginja iz Petrinjske ulice" između mazohizma i melankolije - Jukić, Tatjana (Array, 2012)
Čitanje kriminalističkog romana "Kneginja iz Petrinjske ulice" Marije Jurić Zagorke kao ishodišta za komparativnu analizu Freudovih studija o mazohizmu i melankoliji, a naspram konfiguracija mazohizma i melankolije u knjigama "Hladno i okrutno" te "Razlika i ponavljanje" Gillesa Deleuzea.