Utjecaj hrvatskog jezika na rusinski - Timko Đitko, Oksana (2012)
Rusini žive u južnoslavenskom okruženju već skoro tri stoljeća. Tijekom tog vremena svi govornici rusinskog postali su bilingvalni što se odrazilo na njihov materinski jezik na svim jezičnim razinama. Od doseljenja Rusina (1744. godine doselile sus e prve obitelji), pa do početaka standardizacije (1923. godine iz tiska je izašla prva gramatika rusinskog jezika) prošlo je 179 godina. U tom periodu jezik je bio izložen kaotičnoj asimilaciji i utjecaju susjednih jezika: hrvatskog, srpskog, mađarskog. Standardizacijom je rusinski svjesno usmjeravan prema svojim unutarnjim resursima i govorima svoje postojbine.
Projekt MZOS
HRV