Neki vidovi kulturno-civilizacijskih elemenata u Jernejevim gramatikama - Dubravec Labaš, Dubravka (Array, 2012)
Iako prvenstveno jezikoslovac i leksikograf, Josip Jernej nikada nije gubio iz vida praktičnu upotrebu jezika te je stoga svoju glotodidaktičku metodu temeljio na supostavnom pristupu uvijek vodeći računa o kulturno-civilizacijskom kontekstu unutar kojega je potrebno razvijati kompetencije neophodne za prenošenje poruke iz jezičnoga koda u kod.