Life roles and values in Croatia: Some results of the Work Importance Study - Šverko, Branimir; Jerneić, Željko; Kulenović, Alija Vizek Vidović, Vlasta (1995)
U sastavu međunarodnog projekta WIS prilagođena su i provjerena dva nova upitnika - Upitnik V za ispitivanje vrijednosti i Upitnik S za ispitivanje salijentnosti životnih uloga. U Hrvatskoj su oni primijenjeni na učenicima drugog (N=923) i četvrtog (N=949) razreda srednje škole, te na studentima (N=348) i zaposlenima (N=344). Između ostalog utvrđeno je da je faktorska struktura vrijednosti i uloga univerzalna i najvjerojatnije 5-faktorska. Usporedba vrijednosnih hijerarhija je pokazala da su u svim uzorcima dominantne intrinzične vrijednosti koje se odnose na samoaktualizaciju. Analiza važnosti uloga, međutim, pokazala je naglašene generacijske razlike. Dobiveni rezultati uspoređeni su s rezultatima dobivenim u drugim zemljama koje su učestvovale u ovom istraživanju.
ENG