Financiranje sveučilišta: Zakon, statuti, pravilnik(ci) - Jerneić, Željko (2007)
U radu se analiziraju odredbe Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, statuti pojedinih sveučilišta u RH u dijelu koji se odnosi na financiranje znanosti i visoke naobrazbe te iznose osnovne postavke nacrta pravilnika o financiranju zagrebačkog sveučilišta. U analizi financijskog dijela Zakona naglasak je na ključnim odredbama o kojima treba voditi računa pri izradi statuta i financijskih pravilnika sveučilišta u RH. Komparativna analiza financijskih dijelova statuta pojedinih sveučilišta temelji se na pitanju u kojoj mjeri statuti zadiru u probleme financiranja znanstveno-nastavne djelatnosti i raspodjele sredstava ustrojbenim jedinicama. A prikaz nacrta pravilnika o financiranju zagrebačkog sveučilišta usredotočen je na konsolidirani proračun Sveučilišta, uvjete stjecanja prihoda za programe osnovne, dopunske i prateće djelatnosti te osnovna načela raspodjele tako stečenih prihoda sastavnicama.
HRV