Odsjek i psihologijska praksa - usklađivanje razvojnih trendova - Jerneić, Željko (Array, 1999)
U radu se ističe doprinos Odsjeka za psihologiju razvoju psihologijske prakse u posljednjih 70 godina. Doprinos je vidljiv kroz (1) kontinuirano prilagođavanje, unapređivanje i proširivanje izobrazbe psihologa zbog potreba društva i zahtjeva prakse, (2) provedbu fundamentalnih i osobito primijenjenih istraživanja koja su omogućila rješavanje mnogih konkretnih praktičnih problema i pridonijela razvoju specifične stručne metodologije, (3) pokretanje i osnivanje primijenjeno orijentiranih institucija i neprofitnih organizacija u domeni psihologije koje trajno unaprjeđuju psihologijsku praksu, te (4) osobni angažman članova Odsjeka u radu HPD i podrška njegovim brojnim stručnim aktivnostima.