Snivanje i snovi u australskome krajoliku - Polak, Iva (Array, 2012)
Rad se bavi analizom dvaju najučestalijih engleskih neologizama the Dreaming (Snivanje) i Dreamtime (Vrijeme Snivanja) kojima se označava specifičan oblik vjere australskih aboridžina, te propituje u kojoj mjeri i da li uopće vjerovanje Aboridžina ima doticaja sa zapadnim konceptom snivanja i sna prema Freudu i Jungu. Makrostruktura Snivanja, kako je tumače vodeći antropolozi poput Strehlowa, Stocktona, Elkina, Rose, Swaina i Mortona, otkriva da se mogući doticaj Snivanja i zapadnog tumačenja sna nalazi u aboridžinskom kaleidoskopskom poimanju vremena i prostora. S druge strane, aboridžinsko tumačenje Snivanja (Mowaljarlai) prokazuje činjenicu da zapadni znanstvenici, unatoč naporima, pojednostavljuju koncept višeslojnosti vremena i svetosti prostora koji su bitni za razumijevanje aboridžinskoga svjetonazora. Budući da Snivanje predstavlja česti književni topos aboridžinskoga romana, drugi dio rada pokazuje načine na koji aboridžinski pisci (Mudrooroo, Pascoe, Wright) prisvajanju Snivanje u svojim djelima. U analiziranim tekstovima uočava se istančano prožimanje „teksta Snivanja“ i „teksta sna“ čije razumijevanje ovisi o razini kulturološke ukodiranosti čitatelja.