Zoranićev san Ivanjske noći - Pavlović, Cvijeta (Array, 2012)
Motiv sna u povijesti književnosti i kulture često se približuje funkciji proročanstava. Vjeru u takvu narav sna Petar Zoranić utkao je u tekst Planina (1563) u većini pritvora, dodijelivši motivu sna značajnu ulogu u strukturiranju priče, ponajprije za kretanje svijetom Prirode i Ljubavi. Posebna je pozornost usmjerena na snove povezane s motivom Ivanjske noći i njezinim magičnim moćima. Nasuprot temi sna u "Planinama", koji sudjeluje u fabularizaciji, funkcija Shakespeareovih snova u "Snu ivanjske noći" dubiozna je, relativizirajuća, skeptička. Renesansa i manirizam nude (usporedbeno) jednostavnije odredbe sna, propitujući odnose njegovih smiboličkih i realnih vrijednosti prema vrijednostima prolaznoga ili vječnoga.