Društvene promjene i vrijednosti u hrvatskom društvu - Cifrić, Ivan (Array, 2012)
Naslov uvodnog izlaganja kao mogući poticaj za širu raspravu, ukazuje da se u osnovi radi o dvije teme: o (a) društvenim promjenama i (b) vrijednostima u hrvatskom društvu, pa je svaka od njih vrijedna zasebne znanstvene i stručne promjene. Naime, tema o društvenim promjenama može, primjerice, pokazati promjene socijalnog i političkog sustava, posebice socijalne strukture društva i njezine posljedice na život slojeva u društvu. S druge strane, tema o društvenim vriednostima može smjerati na njihovu strukturu (sustav) neovisno o društvenim promjenama. U izlaganju pokušat će se povezati ove dvije teme, tj. izložit će se njihov međusobni odnos u kontekstu hrvatskog društva.