Na marginama Dnevnika dr. Franje Tuđmana (1973.-1989.) - Tuđman, Miroslav (2011)
Dnevne bilješke dr. Franje Tuđmana objavljene su kao Osobni dnevnik 1973.-1989. (priredila Ankica Tuđman. Zagreb : Večernji edicija, 2011., Knjiga I-III). M. Tuđman daje prikaz i analizu objavljene tri knjige Osobnog dnevnika, sa povijesnog, političkog i informacijskog stajališta. Prikaz i analiza dnevničkih bilješki dr. Tuđmana raščlamba su njegove osobne sudbine, ali i povijesnih prilika Hrvatske i hrvatskog naroda u posljednja dva desetljeća postojanja socijalističke Jugoslavije. M. Tuđman izdvaja četiri važne dimenzije za razumijevanje ovoga dnevnika Osim kao osobni dnevnik te kronika, ove se bilješke čitaju i kao povijest međunacionalnih odnosa i sukoba u SFRJ. To je priča o raspadu Jugoslavije koja se čita i kao povijest prilika i osobnih odnosa među prvacima u jugoslavenskoj federaciji koji „održavaju 'nepovijesno' stanje osuđeno zajedno sa svojim 'nepovijesnim' vrhovnicima i njihovim sluganima”. No to je i priča o poimanju filozofije povijesti povjesničara dr. Franje Tuđmana, koja je u suprotnosti i s vladajućom marksističkom doktrinom o „nestanku nacije“ („ … jer nacija će biti prevaziđena") i s filozofijom postmoderne o „kraju povijesti“. Povjesnik Tuđman vjeruje da je povijesna znanost nerazdvojna od ostvarenja ideala ljudske slobode. U ime nade, slobode i budućnosti hrvatskog naroda u zajednici europskih država, ključna odrednica filozofije povijesti povjesnika Tuđmana sažimlje se u tezu: „Što se svijet više globalizira i integrira, to se više nacionalno individualizira“.
Projekt MZOS
HRV