Nemogućnost žrtvene obnove i kolaps poretka u romanu "Kolo" Antona Strašimirova - Bijelić, Marijana (Array, 2012)
Roman Kolo Antona Strašimirova interpretiran je s obzirom na središnju ulogu koju u njegovom funkcioniranju imaju žrtveni modeli u okviru šire shvaćene kvalitete tragičnog, vezane uz žrtvenu teoriju Renea Girarda i teoriju „ideje tragičnog“ Terrya Eagletona. Fabula romana ostvarenja u obliku pravne procedure (istrage, suđenja i pogubljenja), međutim pravosudni postupci su prikazani apsurdnima, a kažnjeni su predstavljeni kao arbitrarno odabrane žrtve. Niz prijestupa (kršenja tabua) povezanih sa silovanjem i prisilnom udajom Miče Karabeljove predstavljaju okidače mimetičke zaraze koja se pokušava prevladati konstantnim prizivanjem žrtvene katarze. Žrtvena obnova poretka, utemeljena na imaginarnoj slici nacionalnog jedinstva projiciranog u prošlost, pokazuje se nemogućom što u konačnici dovodi do totalnog kraha poretka.