Mišljenja građana o pripadnicima različitih naroda i vjera - Klasnić, Ksenija, sociologinja; Rukavina, Izvor, sociolog (2013)
Etnička i vjerska pripadnost dva su istaknuta uporišta za konstrukciju kolektivnih identiteta. S obzirom da je identitet uvijek odnos prema drugome, nužno je istražiti mišljenja građana Republike Hrvatske o pripadnicima različitih naroda i vjera. Ovim je istraživanjem utvrđeno kako građani RH najpozitivnije mišljenje imaju upravo o pripadnicima dominantne nacionalne i religijske skupine, odnosno Hrvatima i katolicima, dok je najnegativnije mišljenje o pripadnicima alternativnih religijskih skupina. O svim ostalim pripadnicima različitih naroda i vjera oko polovice građana RH nema niti pozitivno niti negativno mišljenje, ali s određenim razlikama u tendencijama. Utvrđeno je postojanje tri grupe koherentnih mišljenja o narodima i vjerama: jedna prilično nezavisna dimenzija procjene dominantne većine te dvije, međusobno povezane, dimenzije procjena drugih, tj. pripadnika ostalih naroda i vjera. Generalno gledajući, negativnijem mišljenju o drugima sklonije su osobe sljedećih karakteristika: Hrvati, katolici, muškarci, iz Sjeverne Hrvatske te iz Zagreba, kao i oni iz najmanjih mjesta (do 10 000 stanovnika), desne političke orijentacije i vrlo religiozni.
Projekt MZOS
HRV