O metafori sporta u političkom diskursu – neke hrvatsko-bugarsko-slovačke frazeološke paralele - Čagalj, Ivana; Vasung, Ana (2013)
Polazeći od jedne od dominantnih metafora kojom se konceptualizira politička djelatnost u raslojenoj stvarnosti javne komunikacije – metafore sporta, u radu se na primjeru hrvatskoga, bugarskoga i slovačkoga političkog diskursa kontrastivno analizira izrazito metaforički potentna frazeološka razina triju slavenskih jezika. Budući da u suvremenoj globalnoj kulturi značajno mjesto nedvojbeno pripada nogometu, u okviru općenitije sportske metafore posebno je naglašeno metaforičko povezivanje nogometa i politike, stoga potonjoj metafori, odnosno frazemima motiviranim njom, u ovom radu posvećujemo najviše pozornosti analizirajući ih prema metaforičkim povezivanjima (i) politike i nogometne utakmice te (ii) političkih stranaka i nogometnih momčadi, odnosno političara i nogometaša.
Projekt MZOS
HRV