Slovo o Oslu: Gavella i Ibsen - Tomljenović, Ana (Array, 2013)
Preispisujući vlastiti odnos naspram Ibsenova dramskog pisma, Branko Gavella u tekstu "Beograd – Oslo. Utisci s Ibzenove proslave" ocrtava recepcijski prijelaz od fascinacije Ibsenovim simbolima do interpretacijskog sljepila prema njihovim učincima. Slijedeći Gavelline uvide, u radu se pokazuje da su smjene svjetlosti i tame utkane u samu prirodu Ibsenovih simbola i da je ta neprekidna preobrazba u srcu simbola zalog trajnosti Ibsenova opusa.