Graditeljsko naslijeđe grada Gospića - Vučetić, Ratko (Array, 2013)
U tekstu se u dva dijela govori o prostornoj strukturi grada Gospića i najvažnijim povijesnim građevinama u središtu grada. Ratko Vučetić je u prvom dijelu teksta prikazao položaj grada u prostoru i vremenu, od prapovijesti preko osmanske uprave do modernog doba. Autor podsjeća na planove grada iz 18. stoljeća, koji mu pomažu u analizi fortifikacijskog sustava i naselja. Planovi s kraja 18. i početka 19. stoljeća pokazuju urbanu izgradnju i unošenje novih sadržaja: stanovi zapovjednika, zatvori, mlinovi, pilane, mostovi. Plan iz 1822. pokazuje da je grad bio podijeljen u četvrti, što je bilo provedeno prema komunikacijskim pravcima. U drugom dijelu teksta Martina Ivanuš i Marko Špikić su analizirali neke od istaknutijih građevina u središtu Gospića prema vremenu njihova nastanka. Riječ je o sljedećim građevinama: župna crkva Navještenja Blažene Djevice Marije, vojni objekt 18. stoljeća (danas Đački dom), zgrada Krajiške uprave (danas Muzej Like), uglovnica u ulici F. Biničkog 18, Murkanov mlin i niz kuća u Mlinarskoj ulici, stambeno-poslovna građevina nasuprot župne crkve iz 1850., kapela sv. Marije Magdalene na groblju, zgrada Realne škole, zgrada Državnog arhiva, zgrada Vojarne, Županije, Suda, Učeničkog doma (danas sjedište Gospićko-senjske biskupije) te niz stambenih građevina historicizma i secesije u Kaniškoj ulici.