Stožerno mjesto Ličke pukovnije - Brlić, Ivan, Kekek, Hrvoje, Šute, Ivica, Holjevac, Željko.. (Array, 2013)
Povijesni razvitak vojnokrajiških gradova u Hrvatskoj nesumnjivo je najkompleksiji čimbenik istraživanja i razumijevanja mikroregionalnih sredina u Vojnoj krajini kojem hrvatska historiografija nije pridavala potrebitu važnost. Vojnokrajiško razdoblje prošlosti Gospića (1712- 1881) prožeto je proturječnim razvojnim tendecijama i obrascima stvaranja jednog grada. Povijest vojnokrajiškog Gospića bila je izravno ili posredno tema mnogih autora , ali je prva sinteza vojnokrajiške povijesti Gospića autora Željka Holjevca, pod naslovom Gospić u Vojnoj krajini (1689. – 1712.-1881, ) napisana tek 2002. godine. Ta knjiga u mnogočemu olakšava pisanje ovoga rada. Povijest vojnokrajiškog Gospića podijeljena je sa stajališta povijesnog razvitka na tri glavna razdoblja, pomoću kojih je moguće identificirati odgovarajući prepoznatljivi stupanj socioekonomskog i sociokulturnog razvoja: a) osiromašenje i novi razvojni počeci (od kraja 17. do sredine 18. stoljeća) ; b) plansko izgrađivanje (od sredine 18. do početka 19.stoljeća) ; c) razvojna stabilizacija, nove tendencije i novi obzori (tijekom 19. stoljeća). Ove etape razvoja nisu strogo definirane već sadrže različite promjene i pretvorbe, ali i određene povijesne kontinuitete. Iako se u tim etapama u Gospiću neće stvoriti prepoznatljiva gradska jezgra, njegova uloga kao stožernog mjesta Ličke pukovnije neraskidiva je u duljem trajanju od ličke i hrvatske stvarnosti 18. i 19. stoljeća.