Salonitanski sljedbenici Velike Majke - Vilogorac Brčić, Inga (Array, 2013)
Salona je bila središte štovanja Velike Majke Kibele u rimskoj provinciji Dalmaciji. O tome svjedoči velik broj pisanih i predmetnih izvora. Natpisi o prinosima božici i nadgrobni natpisi otkrivaju raznoliku populaciju koja je štovala Veliku Majku. Božičini muški sljedbenici iz Salone bili su članovi kultnih kolegija, zajednice štovatelja ili, pak, nastupaju kao pojedinačni vjernici. Analizom svakog natpisa koji ih spominje te usporedbom podataka koji se odatle mogu iščitati, prema vrsti i dataciji natpisa, društvenom položaju i etničkom podrijetlu, stječe se uvid u grupu Salonitanaca koji su štovali frigijsku božicu te o njihovoj ulozi u kultu.