Prema historiji intelektualaca i intelektualnoj historiji - Janković, Branimir (Array, 2013)
Rad predstavlja opsežnu uvodnu studiju knjizi "Intelektualna historija" (priredio Branimir Janković, Dijalog s povodom 6, Zagreb 2013, 210 str.) i u njemu se donose detaljne informacije o definiranjima, poimanjima i pristupima intelektualcima, povijesti intelektualaca i intelektualnoj povijesti. U prvom dijelu iznosi se osnovni pregled poimanja intelektualaca (J. Benda, K. Mannheim, A. Gramsci, J-P. Sartre, M. Foucault, P. Bourdieu, E. Said i dr.), odnosno načina na koje se definiralo tko jest intelektualac, a tko nije, koje je kriterije morao ispuniti i je li došlo do smrti moderne figure intelektualca. U drugom dijelu studije govori se o historiji intelektualaca i intelektualnoj historiji, a u trećem se predstavljaju prilozi D. Morata, F. Dossea i P. Bourdieua, čiji se prijevodni tekstovi o historiji intelektualaca i intelektualnoj historiji objavljuju u knjizi "Intelektualna historija". Poseban naglasak rada je u iznošenju mogućnosti realiziranja historije intelektualaca i intelektualne historije u hrvatskoj historiografiji, što se snažno zagovara i nastoji sveobuhvatno potaknuti kako u uvodnoj studiji tako i u cijeloj knjizi. Na rad se nadovezuje i iscrpan izbor iz bibliografije radova o intelektualcima, historiji intelektualaca i intelektualnoj historiji.