Rat i dječji strahovi - Keresteš, Gordana (Array, 1994)
Strah i anksioznost spadaju u najčešće psihološke reakcije na brojne prijetnje koje donose ratovi. Unatoč brojnim ratovima koji su se vodili u povijesti čovječanstva, znanstvenih istraživanja o psihološkim učincima rata ima razmjerno malo. Osobito se malo zna o utjecaju rata na ponašanje i razvoj jedne od najranjivijih skupina žrtava rata - djece. U ovom preglednom radu prikazani su rezultati malobrojnih, ali iznimno relevantnih empirijskih istraživanja o dječjim strahovima u ratu i utjecaju rata na dječje strahove. Rezultati tih istraživanja smješteni su u kontekst općih teorijskih razmatranja i empirijskih spoznaja o razvoju strahova i anksioznosti u djetinjstvu i adolescenciji.