Hrvati u Sloveniji, mogućnosti etnološkoga istraživanja - Grbić, Jadranka (Array, 1997)
Ovaj rad je analitički pregled dosadašnje etnografske i etnološke građe, kao i one koju takvom smatramo, npr. putopisi, autobiografije i sl. o temi hrvatsko-slovenskih kulturnih, društvenih i etničkih prožimanja. Cilj mu je stvoriti polaznu osnovu za istraživanje (dis)kontinuiteta navedenih prožimanja i utvrditi eventualne pomake u identitetu (moguću i pretpostavljenu promjenu etniciteta i etničke svijesti pojedinaca i kolektiva). U radu se nastojalo rekogniscirati, klasificirati i interpretirati postojeću etnografsku i ostalu dokumentacijsku građu. Nastojale su se utvrditi izvanregionalne i unutarregionalne determinante razvitka međusobnih odnosa, identiteta i suživota dvaju ili čak više naroda (npr. Istra).