Lingvistička i psiholingvistička analiza u dijagnozi posebnih jezičnih teškoća - Kovačević, Melita; Babić (Jelaska), Zrinka (1997)
Poremećaji u usvajanju jezičnoga sustava odavna su poznati u logopedskoj praksi, međutim točno određena dijagnostička kategorija "posebne jezične teškoće" razmjerno je nova u kliničkoj praksi. S ciljem primjene odgovarajućih terapijskih postupaka, nameće se potreba detaljne lingvističke i psiholingvističke analize tijekom uspostavljanja dijagnoze. Takve su raščlambe moguće samo ako su poznate činjenice o procesu urednoga jezičnoga usvajanja hrvatskoga jezika, lingvistička odstupanja od normale te osobine psiholingvističkih procesa. U ovom radu, a na temelju višegodišnjega istraživanja posebnih jezičnih teškoća u hrvatskome jeziku te usporednih studija u drugim jezicima, namjera je prikazati lingvističke i psiholingvističke parametre koji bi pojedinačno ili u određenom složaju jasno govorili o postojanju jezičnoga poremećaja poznatoga kao posebne jezične teškoće.
Projekt MZOS
HRV