Moždana lateralizacija jezičnih funkcija - Mildner, Vesna (Array, 1996)
Dvije mjere prednosti uha izražene indeksima izračunanim iz redoslijeda ponavljanja i odnosa točnih i netočnih odgovora dobivene testom dihotičkog slušanja pri različitim uvjetim pozornosti u ovom su istraživanju pokazale sljedeće: 1. prednost uha odražava kombinirani utjecaj pozornosti i hemisferske specijalizacije (a) pri podijeljenoj pozornosti postoji značajna prednost desnog uha (b) pri pozornosti usmjerenoj na desno uho značajno porastuoba indeksa lateralizacije u korist tog uha (c) pri pozornosti usmjerenoj na lijevo uho oba indeksa lateralizacije dobiju suprotan predznak u korist lijevog uha. 2. Apsolutne vrijednosti indeksa najveće su za pozornost usmjerenu na desno uho. 3. Kad se uzmu u obzir efekti pozornosti ipak postoji veća kontrola lijeve hemisfere u procesiranju jezičnih podražaja.