Moždana lateralizacija jezičnih funkcija - Mildner, Vesna; Rukavina, Zrinka (1996)
Dvije mjere prednosti uha izražene indeksima izračunanim iz redoslijeda ponavljanja i odnosa točnih i netočnih odgovora dobivene testom dihotičkog slušanja pri različitim uvjetim pozornosti u ovom su istraživanju pokazale sljedeće:
1. prednost uha odražava kombinirani utjecaj pozornosti i hemisferske specijalizacije
(a) pri podijeljenoj pozornosti postoji značajna prednost desnog uha
(b) pri pozornosti usmjerenoj na desno uho značajno porastuoba indeksa lateralizacije u korist tog uha
(c) pri pozornosti usmjerenoj na lijevo uho oba indeksa lateralizacije dobiju suprotan predznak u korist lijevog uha.
2. Apsolutne vrijednosti indeksa najveće su za pozornost usmjerenu na desno uho.
3. Kad se uzmu u obzir efekti pozornosti ipak postoji veća kontrola lijeve hemisfere u procesiranju jezičnih podražaja.
Projekt MZOS
HRV