Prepoznavanje hrvatskih govora - Mildner, Vesna (Array, 1997)
Prepoznavanje hrvatskih govora istraženo je na uzorku izvornih govornika hrvatskoga. Govorni materijal uključivao je uzorke govora iz 15 gradova i mjesta Hrvatske (iz Dalmacije, Zagorja, Slavonije i Međimurja). Od ispitanika je traženo da odrede kriterija pomoću kojih su identificirali određeni govor (izbor riječi, izgovor, rečenična struktura) i stupanj sigurnosti u odluku. Regije su identificirane točnije nego pojedina mjesta unutar njih. Slušači iz neke regije bolje raspoznaju razlike između mjesta koja toj regiji pripadaju, nego ispitanici izvan regije. Zagreb, Split i Dubrovnik prepoznati su najtočnije i s najvećom pouzdanošću. Prilikom odlučivanja slušači se najviše oslanjaju na opći dojam i izbor riječi, a najmanje na rečeničnu strukturu i morfologiju. Postotak točno identificiranih varijeteta je obrnuto proporcionalna mjeri u kojoj se oslanjuju na ukupni dojam