Slavenski emigranti u hrvatskoj kulturi - Sesar, Dubravka (Array, 1997)
U okviru problematike dodira hrvatske kultrue s kulturama drugih slavenskih naroda tijekom 19. i 20 stoljeća u članku se analizira pitanje najsnažnijih vanjskih utjecaja na oblikovanje hrvatske kultrure. Emigranti iz različitih slavenskih sredina djelovali su kao informatori svojih matičnhj sredina o hrvatskim prilikama ili su i sami postajali kreatori tih prilika, i to najčešće u književnosti, jezikoslovlju i novinarstvu. S obzirom na jezik kao osnovni medij njhova djelovanja autorice su razradile tipologiju emigrantskih sudionika u hrvatskoj kulturi.