Bol kao rehabilitacijski problem u bolesnika s para i tetraplegijom - Bobinac-Georgievski, Ana (Array, 2000)
Prikupljen popis osoba s para i tetraplegijom grada Zagreba i zagrebačke županije obuhvaća 134 osobe koje su pismeno zamoljene za sudjelovanje u ispitivanju. Uvježbani ispitivači posjetom u kuću prikupljaju podatke o kvaliteti života a dio pitanja se odnosi na problem boli. Bolna mjesta se označavaju na crtežu tijela, i intenzitet određuje subjektivno na vizualnoj analognoj skali. Ispitanici će se kategorizirati prema ASIA kriterijima glede organskog statusa spinalne ozljede.Cilj je rada analizirati lokalizaciju boli i intenzitet te usporediti s visinom ozljede (ASIA kriteriji), funkcionalnim statusom (FIM), vremenom proteklim od ozlijeđivanja, životnom dobi, spolom i stupnjem edukacije. Bol će se analizirati glede mišićnog-koštanog i/ili neuropatskog porijekla, te po akutnosti i kroničnosti bolnog stanja. Rezultati će se razmatrati sa stanovišta raspoloživih intervencija za olakšanje bolnog stanja.