Kako skrbiti za mentalno zdravlje psihologa? - Ajduković, Dean (1998)
Pomagačke struke su posebno izložene stresu jer se svakodnevno radi s ljudima koji trebaju tuđu pomoć, što pretpostavlja emocionalno razumijevanje tuđeg stanja. Žrtve traumatizacije nisu samo osobe izravno pogođene traumatskim događajem, nego i ljudi koji s njima rade kao pomagači. Psihičke posljedice rada s traumatiziranim osobama ili ljudima u stanju krize opisuju tri pojma: sindrom sagorijevanja, posredna traumatizacija i kontratransferne reakcije. Pomagači su najčešće nesvjesni utjecaja koji njihov rad ima na njih same i nastoje ne tražiti tuđu pomoć. To je dio stereotipnog odnosa stručnjak - klijent, u kojem se potonji vide slabima, bespomoćnima i bez mogućnosti da si sami pomognu, dok su pomagači snažni i izvor pomoći. Malo je organizacija koje posvećuju odgovarajuću pažnju mentalnom zdravlju pomagača koji rade u njima i razvijanju odgovarajućih samozaštitnih vještina. Tijekom posljednjih godina psiholozi su razvili programe usmjerene na povećanje uspješnosti upravljanja profesionalnim stresom i povećanje mogućnosti prevencije vlastitog sagorijevanja i posredne traumatizacije. Takav model izložen je u radu.
Projekt MZOS
HRV