Doprinosi 'alternativnih škola' kvaliteti odgoja i obrazovanja - Previšić, Vlatko (Array, 1998)
Zašto su danas uopće važne, zanimljive, korisne i atraktivne različite "alternativne škole", privatne inicijative, neformalno obrazovanje i eksperimentalni pokušaji u odgoju i obrazovanju? Koliko je društveno ozračje spremno s dobrodošlicom prihvatiti ove doprinose kvaliteti pedagoškog rada? Imaju li ove alternative u školskoj obrazovnoj praksi i teoriji budućnost? Na ta pitanja pokušava se ukratko odgovoriti u prvom dijelu rada. Određujući kvalitetu kao opću i pojedinačnu društvenu poželjnost, ona se u odgoju i obrazovanju opisuje kao odnosi koji vladaju među glavnim obrazovnim i socijalizacijskim čimbenicima, te dostignuta mogućnost, sposobnost i samostalnost individualnog djelovanja znanjem, duhom i ponašanjem uljuđenog bića. Što ovakvim polazištima mogu dati pojedine alternative u odgoju ilustrira se, nadalje, (selektivno) na najmarkantnijim školama, pravcima i pokušajima reformskih pedagoških pravaca. Pritom se oni komparativno dovode u odnos prema službenim (javnim) državnim školama i rezultatima njihova rada. Apel za komplementarnim odnosima i selektivnim odabirima mogu oživiti i rasteretiti našu pretrpanu i umornu školu na što kao alarm upozoravaju i djeca, i roditelji, i alternativni pokušaji u današnjem odgoju i obrazovanju.