Percepcija roditeljskog prihvaćanja-odbijanja, obiteljski čimbenici i čimbenici socioekonomskog statusa obitelji ovisnika adolescentne dobi - Glavak, Renata (Array, 1999)
Istraživanje je provedeno na skupini ovisnika o heroinu u dobi od 17 do 21 godinu. Komparabilna skupina bila je sastavljena od učenika i studenata iste dobi. Primjenjen je Upitnik roditeljskog prihvaćanja-odbijanja (PARQ) u dvije verzije - Upitnik o ocu i Upitnik o majci. Dodatnim upitnicima ispitani su opći podaci o ispitaniku i njegovoj obitelji, te podaci o uzimanju droga. Rezultati pokazuju da i ovisnici i neovisnici u podjednakom broju žive s oba roditelja. Također, roditelji ovisnika i neovisnika ne razlikuju se značajno po bračnom statusu. U obiteljima neovisnika ima više djece nego u obiteljima ovisnika. Ovisnici su češće jedinci od neovisnika. U užoj obitelji ovisnika ima više ovisnosti, shizofrenije, samoubojstava i pokušaja samoubojstava nego u obitelji neovisnika. Očevi ovisnika imaju nešto niži stupanj obrazovanja od očeva neovisnika, dok kod majki nema značajne razlike po stupnju obrazovanja. Očevi ovisnika i neovisnika razlikuju se značajno po radnom statusu, dok kod majki nema razlike. Ovisnici i neovisnici ne razlikuju se značajno po percepciji ukupnog očevog prihvaćanja-odbijanja, ali postoji značajna razlika po percepciji ukupnog majčinog prihvaćanja-odbijanja. Nije utvrđena razlika između ovisnika i neovisnika niti po jednoj subskali očevog prihvaćanja-odbijanja, dok se majke ovisnika značajno razlikuju po skalama agresija-neprijateljstvo i nediferencirano odbijanje, ali ne i po subskalama toplina-prihvaćanje i indiferentnost-zanemarivanje.