Obiteljski čimbenici i čimbenici socioekonomskog statusa obitelji ovisnika adolescentne dobi - Glavak, Renata; Kuterovac-Jagodić, Gordana; Sakoman, Slavko (1999)
Istraživanje se bavi ovisnošću o heroinu u adolescentnoj dobi. Provedeno je na skupini ovisnika u dobi od 17 do 21 godinu, iz Zagreba, koji se nalaze pod ambulantnim psihoterapijskim programom pri Klinici za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice" u Zagrebu. Komparabilna skupina bila je sastavljena od učenika i studenata iste dobi. Upitnicima su ispitani opći podaci o ispitaniku i njegovoj obitelji, te podaci o uzimanju droga. U obiteljima neovisnika ima više djece nego u obiteljima ovisnika. Ovisnici su češće jedinci od neovisnika. U užoj obitelji ovisnika ima više ovisnosti, shizofrenije, samoubojstava i pokušaja samoubojstava nego u obitelji neovisnika. Utvrđena je statistički značajna razlika po subjektivnoj procjeni materijalnog statusa obitelji - ovisnici procjenjuju materijalni status svoje obitelji višim. Očevi ovisnika imaju nešto niži stupanj obrazovanja od očeva neovisnika, dok kod majki nema značajne razlike po stupnju obrazovanja. Očevi ovisnika i neovisnika razlikuju se značajno po radnom statusu - očevi ovisnika češće obavljaju samostalnu djelatnost od očeva neovisnika. Kod majki nema razlike po radnom statusu. Po drugim parametrima nisu nađene korelacije, ali radi se o relativno malom uzorku, te su potrebna dodatna istraživanja ovih fenomena.
Projekt MZOS
HRV