Mehanički uzrokovani tragovi na površini kostiju i rogova - Kužir, Snježana; Durman, Aleksandar; Trbojević, Tajana Mihelić, Damir; Babić, Krešimir (1999)
U djelovanju laboratorija za arheozoologiju u Zavodu za anatomiju, histologiju i embriologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišt u Zagrebu najviše je istraživanja obavljeno na koštanom, životinjskom materijalu s arheološkog lokaliteta Vučedol.
Odlomci životinjskih kostiju i rogova razmatrani u ovom prikazu potječu s arheološkog lokaliteta Vučedol, a predstavljaju vučedolsku kuturu koja se, termoluminiscentnoj i C14 dataciji kostiju istog lokaliteta, protezala u razdoblje 3000 do 2200 g pr. Kr. Istraživani odlomci iskopani su godine 1984/85 pri terenskim istraživanjima Muzeja grada Vukovara i Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta iz Zagreba.
Prilokom laboratorijske obrade oko 15.000 odlomaka kostiju i rogova, na površini pojedinih ulomaka zamjećeni su različiti, mehanički uzrokovani, tragovi. Prvotno su razlučeni tragovi oruđa nastali prilikom samog iskopavanja arheološkog lokaliteta od onih nastalih u vrijeme vučedolske kultura. Skupina uzoraka s tragovima iz vremana vučedolske kultura podijeljena je na one nastale učinkom čovjeka i one uzrokovane drugim tafonomskim čimbenicima kao što su tragovi zuba malih mesojeda i procesi sedimentacije. Tragovi na kostima i rogovima nastali djelovanjem pripadnika vučedolske kultura zatim su razlučeni tragovi oružja nastali prilikom ubijanja i klanja životinja te one nastale naknadno prilokom izrade dugog oruđa, oružja i ukrasa. Posebna pozornost posvećena je specifičnim,vrlo uskim i relativno plitkim, polukružnim usjecima koji su proučeni i snimljeni stereolupom. Namjera je prikaza obrazložiti način i okolnosti te pribor za navedenu obradu kostiju i rogova. Takova studija prižiti će veću mogućnost konstrukcije odnosa čovjeka i životinja kao i načina života u vučedolskom razdoblju.
Projekt MZOS
HRV