Digitalne knjižnice: oblikuju li korisnici knjižnice ili knjižnice oblikuju korisnike? - Vrana, Radovan (2000)
Problematski postavljeno pitanje iz naslova tek je jedna u nizu nedoumica vezanih uz razvoj knjižnica u ovom desetljeću. Pojavom digitalnih knjižnica to je razdoblje postalo iznimno zanimljivo za pokretanje različitih vrsta istraživanja o odnosu toga novog oblika knjižnica, zajednice u kojoj one djeluju i njihovih korisnika. Različitost tema koje su u ovom području bile obrađivane u zadnjih devet godina, najbolje je vidljiva upravo kroz mnogobrojna istraživanja i projekte pokrenute širom svijeta, koji u svom središtu imaju digitalne knjižnice. Prva pokrenuta istraživanja bila su posvećena tehničkim i organizacijskim problemima oblikovanja digitalnih knjižnica, a ona poslije bila su orijentirana prema uspostavljanju novih oblika knjižničnih usluga potpomognutih najnovijom informacijskom tehnologijom dostupnom digitalnim knjižnicama, te razvoju posebnog odnosa digitalnih knjižnica prema svojim novim korisnicima i cijeloj društvenoj zajednici. O posljednja se dva segmenta u zadnje dvije godine vodi najviše računa, a čini se da će posebna pažnja u nastupajućim godinama biti posvećena upravo korisnicima, odnosno informacijskim potrebama koje izražavaju i njihovu zadovoljavanju preko usluga digitalnih knjižnica.
Projekt MZOS
HRV