Računalni derivacijski i čestotni rječnik njemačkoga jezika za osnovnu školu, XII proljetna škola školskih knjižničara Republike Hrvatske, Crikvenica, 17. - 20. svibnja 2000. - Boras, Damir (2000)
Cilj ovog rada je bio da se načini takav (u ovom slučaju njemački) rječnik u kojem će korisnici do podataka dolaziti na nov način, dakle, ne samo abecednim redom, nego i: prema čestoti frekvenciji) pojavljivanja riječi u osnovnoškolskom gradivu čestotni rječnik, zatim prema korijenu riječi - skupinama riječi koje su značenjski povezane svojim nastankom (derivacijski rječnik) te prema vremenu uvođenja riječi u nastavni proces (dinamici uvođenja) prema nastavnoj jedinici u kojoj se riječ prvi puta pojavila i da se na temelju toga načini takav sustav koji će omogućiti: brzu provjeru mogućih značenja riječi, efikasnije ponavljanje lakše učenje novih riječi prema značenjskim skupinama, brže svladavanje jezika tako da se prvo uče najčešće riječi, bolje uočavanje načina nastanka novih riječi uvidom u derivacijsku (paralelnu) strukturu rječnika.